LCD Guide

 

Inkopplingen skedde enligt detta schema. Det enda jag ändrat på är att jag tagit bort potentiometern på 100 ohm och ersatt den med ett 10 ohms 1/4W motstånd. Jag har även tagit bort den andra potentiometern på 10K. Titta på det högra schemat så kan ni se vilka ändringar jag gjort.

    

Inkopplingen skedde till en gammal skrivarkabel, och inkopplingen av den gick utan problem.

Längst ner på sidan kommer lite bilder från själva lödarbetet.

OBS VIKTIGT!

På förekommen anledning så vill jag påpeka att när ni läser kopplings schemat så ska ni ha kontakten vänd emot er. Alltså pinnarna i själva kontakten ska vara emot er, och då befinner sig pinne 1 på kontakten uppe i högra hörnet. OBS detta är mycket viktigt för om ni håller kontakten med löd eller kabelsidan mot er så kommer inte displayen att fungera när ni kopplar in den.

 

Infällning i fronten

 

Då jag hade slut på tomma 5,25” platser så blev jag tvungen att finna en annan lösning för att montera den i fronten. Jag bestämde mig då för att göra ett infällt montage med själva displayen lite nersänkt och med en liten vinkel uppåt, så att det blir lättare att se den om burken står på golvet som i mitt fall. Sagt och gjort fram med talmetern och skjutmåttet. Jag började med att mäta ut var jag ville att den skulle sittta.

    

Efter det så började själva håltagningen. Jag använde mig av en lite jobbig metod då jag borrade en massa små hål och sen klippte jag av det som blev kvar mellan hålen.

         

Sedan så återstår bara att fila till kanterna så att dom blir raka och jämna, och att hålet får rätt storlek. Jag valde att göra det 90x41mm alltså aningen mindre än plåten runt displayen.

Ja så var det ju det där med att få den infälld också. Jag gjorde som så att jag tejpade fast en pappskiva i nederkant på baksidan, sedan satte jag en distans på ovansidan och tejpade fast även den. Efter det så säkrade jag den med lite smältlim, så att den skulle hålla att arbeta med.

Sedan så markerad jag ut hur stort hålet för själva displayen skulle vara, jag valde där 81x30mm alltså något större än själva displayfönstret (ville att lite av plåten skulle synas).

         

Nu gäller det ju bara att få något mellan plastfronten och pappskivan så att det går att sätta displayen mot något. Jag valde Plastic Padding elastic, blandade ihop en liten klick och började sen att spackla in det i utrymmet mellan fronten och pappskivan. När det hade torkat så filade jag lite på kanterna och upprepade spacklingen tills kanterna blev helt jämna och fina.

Jepp nu gällde det ju bara att få bort pappskivan vilket hade gått mycket enklare om jag orkat gå ut i kylan och hämtat lite vax att stryka på från början. Jag löste problemet på så sätt att jag försiktigt tog bort lager efter lager på pappskivan tills bara det sista tunna lagret återstod, då tog jag lite vatten och strök på så att den löstes upp och gick att pilla bort med naglarna.

 

För att sedan fästa displayen så satte jag fast den provisoriskt med lite smältlim, sedan satte jag små skruvar i alla fyra hålen på displayen (obs fetta in dom med något lite försiktigt så att ni får bort dom sedan) och fyllde på med Plastic Padding. På det sättet så är det lätt att kunna ta bort displayen senare om man av någon anledning vill göra det.

    

Dags för lite färg, så att det ser ut som en ram runt displayen.

Sedan så är det bara att sätta fast displayen och hitta en lämplig väg för kabeln genom datorn och ut på baksidan. Hur ni löser det är ju lite beroende på hur det ser ut i burken osv. För att få ut kontakten så använde jag mig av en tom slot plats (det går att böja lite på plåten mellan platserna så att man kan få igenom även kontakten). Täckte sedan hålet med en kapad blindplåt och satte kabeln lite smidigt på sidan.

Strömkabeln är ju bara att koppla in via en molex kontakt eller göra som jag gjorde utnyttjade en plats jag hade ledig i min funbus då kan jag stänga av den om jag vill. Det går ju även att sätta på en valfri strömbrytare till kabeln med molex kontakten om man valt att använda en sådan.

Det färdiga resultatet. Det ser ut så här.

Eftersom jag ville få ut denna guide så snart som möjligt så har jag inte kopplat in displayen på den sista burken. Jag ska väl ha nåt att göra i natt också.

 

Här kommer lite bilder från själva lödarbetet.

                

Jag valde att sätta ihop alla ledarna från stift 18 till och med 25 till en ledare som ska gå till jord. Därefter satte jag på lite krympslang för att hålla ihop dom ordentligt och för att det skulle bli lite avlastning på den ensamma kabeln (lite av flexibiliteten försvinner ju när det kommer lödtenn på kabeln och därför så ville jag avlasta den lite med en krympslang som går ut en bit på kabeln där det inte finns nåt lödtenn) Efter det så satte jag på en liten slangbit utanpå alltsammans. Sedan så var det bara att löda fast alla kablar på sina respektive platser. Efter det återstod bara själva strömkablarna, sen så var lödningen klar och bara själva monteringen kvar.  

Dags att montera och testköra.

Båda snurrar på så fint så.

Färdigt!

 

 

Delar som jag använt mig av:

LCD Display från ELFA L2034-B1J 20x4 STN LE Art nr:75-551-13    437:- + moms + frakt

Gammal skrivarkabel, lite krympslang.

Hade inget 10ohms motstånd så jag satte ihop tre st 39ohms och

hamnade på 12ohm det fick duga till bakgrundsbelysningen.

kontrasten kör jag fullt ut utan potentiometer

Plastic Padding lite skruv och div filar, maskeringstape, spray färg

inget märkvärdigt med andra ord

 

Programvara till LCDn

Smartie5

LCD Center2

Ska testa nån LCD Driver2 när dom släpper den

 

Ja det var det.

Och jag är nöjd med mina displayer.

Mvh

Clarre Strand

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.